Hittegolf


Moeder wat is het heet...
Hongarije zucht onder een hittegolf en wij zuchten gewoon mee. Go with the flow. Maar zoals met alles, zijn er ook voordelen bij een hittegolf te vinden. De laatste anderhalve week sta ik vroeg op zo tussen 5 en 6 uur en dan is het buiten heerlijk! Perfecte temperatuur, iedereen slaapt nog, het is heerlijk fris en stil. Af en toe blaft er ergens in de verte een hond en ik hoor een paar keer een ree blaffen. Ik ga de bakken met bloemen water geven en de tuin besproeien. Daar ben ik vervolgens een paar uurtjes mee bezig. Even een kopje thee tussendoor aan de picknick tafel en dan kijk ik rond en laat mijn gedachten de vrije loop. De zon is nog achter de bomen en over een uurtje zal de temperatuur al weer snel oplopen.
Opeens zie ik wat vanuit mijn ooghoek bewegen in het bos. Een prachtige ree, die heel voorzichtig rondkijkt om te zien of het veilig genoeg is om te drinken. Ik beweeg me niet meer en wacht geduldig af. Verdorie het fototoestel ligt in de kamer, die kan ik nu niet meer pakken! Ik wil hoe dan ook dat de ree gaat drinken omdat het beest dorst heeft. Ik merk dat Roelof intussen ook wakker is geworden en hoop dat hij nu niet naar buiten komt. Ze is niet alleen, ik zie nog 2 reeën bij haar. Het is een hinde met 2 kalveren van vorig jaar. Als ze voldoende gedronken heeft, loopt ze weer terug het bos in... wat een beauty! Een prachtige, gezonde hinde met heel even het ochtendlicht vol op haar lichaam. Een goudbruine vacht, pikzwarte glanzende neus, grote oren en prachtige grote ogen. Ik voel me een bijzonder gelukkig mens dat ik dit zo van dichtbij kan zien. Ze nemen nog rustig de tijd om wat van de bladeren te eten en ik kan ongemerkt in huis komen. Opgewonden vertel ik aan Roelof wat ik gezien heb en samen zien we ze vanuit de kamer nog bladeren van de bomen eten.. Vlak daarna zien we een reebok voorzichtig naar de bak met water lopen. Roelof doet de terrasdeur op een kier en ik kan perfect een paar foto's maken. Yes! Eindelijk kan ik een drinkende ree op foto zetten. Ik ben amper weer buiten om mijn - inmiddels koude thee - op te drinken als ik Harry de eekhoorn door het bos zie schieten. Ik ren naar binnen om ook hem op de foto te zetten. Ook gelukt! Mijn dag kan niet meer stuk, ik word hier helemaal blij van. De wereld is vroeg in de ochtend heel erg mooi en het is beslist de moeite waard om zo vroeg op te staan. 
 

Wasgoed. 
In het 6 persoons huis hadden we een familie van 8 personen. Ze wilden graag een week met de hele familie komen, en namen genoegen met 2 slaapplaatsen in de woonkamer. Dat kon ook prima, één op de grote bank en de ander op de divan. In overleg is veel mogelijk. Doordat beide huizen zaterdag tegelijk wisselden van gasten, kreeg ik een berg was- en strijkgoed van in totaal 12 personen. Vanmorgen hoefde ik niet zo vroeg op te staan omdat het 10 graden koeler zou worden. Ik had al een mand met wasgoed klaarstaan om aan de lijn te hangen. Toen ik in de kamer kwam zei Roelof triomfantelijk tegen me: 'kijk eens goed rond, wat heb ik gedaan?' Ik keek de kamer rond en zag niks bijzonders, maar toen ik naar buiten keek, kon ik mijn ogen niet geloven... Hij had het wasgoed wat in de mand lag opgehangen aan de lijn. Maar niet zomaar opgehangen, hij had het op grootte en op kleur opgehangen! Geweldig, meer dan 40 jaar bij elkaar en nu voor het eerst - en uit zichzelf! - de was opgehangen. Het duurde niet lang of we lagen beiden dubben van het lachen, wat een leuke verrassing. Mijn dag begon heel goed... dit is toch onbetaalbaar?
 

 
Relaxen.
De dagen vliegen voorbij, en de meeste Nederlanders die hier wonen hebben het nu druk met allerlei gasten en loge's. Dus er is nu weinig contact met vrienden, maar dat halen we ongetwijfeld in de winter wel weer in. Zo waren Roelof en ik al een maand geleden van plan om met de trein naar Boedapest te gaan, maar het is er tot nu toe nog niet van gekomen. Ook het warme weer lokt ons niet bepaald om met de trein naar Boedapest te gaan. Zweten kunnen we thuis eigenlijk veel beter, en dan kunnen we ook makkelijk even in het zwembad gaan voor verkoeling. Het blijft op de agenda staan tot we meer tijd hebben. Het lijkt wel of de hitte de mensen ook laconieker en slomer maakt. We hebben een paar reparaties lopen die al een paar weken duren. Kan dat nu echt niet sneller? of zetten ze af en toe hun werkritme in de relax modus. Aan de andere kant: waar zou je je ook druk om maken. Het is zomer, mooi weer, je zit de hele dag buiten te genieten van alles, de omgeving, de rust, een kop thee, een boek of een puzzel en wat er zoal te zien is. De vogels zijn in de ochtend het meest actief, op het heetst van de dag zie je er niet één. Hoe vaker je er op let hoe dieren leven, hoe meer je snapt dat ze een stuk makkelijker leven dan de mensen... Wij 'moeten' altijd zoveel en voelen ons altijd zo 'verplicht'. Hongarije is een land waar je dit kunt afleren. Het is een prima plek om te relaxen, te ont-stressen en jezelf weer te ontdekken. Het lijkt wel of er steeds meer mensen Hongarije gaan ontdekken door er hun vakantie door te brengen. En ze hebben groot gelijk!