Heerlijke zomer 2016!

Het was een mooie zomer. Geen extreme temperaturen maar heerlijk zomerweer. Af en toe een bui zodat ik bijna niet de bloementuin hoefde te besproeien.

Wat erg leuk was, was dat bijna dagelijks reeën kwamen om te drinken bij de grote ton die net buiten de omheining staat. Onze gasten konden hier ook volop van genieten en vonden het erg bijzonder om zo dichtbij reeën te kunnen zien. Reeën zijn dol op fruit en ze weten precies wanneer bij welke boom het fruit rijp is om te eten. Eerst eten ze van de pruimenbomen, dan van de perzikbomen en op het laatst van de appelbomen die ze weten te staan. Zo kon ik een leuke foto maken van de reebok die van de pruimen eet onder de boom die halverwege ons pad naar de weg staat. Ook de pruimenbomen die bij de speelhoek in het bos staan, werden regelmatig bezocht door de reeën. Eén van onze gasten dacht zelfs dat de 2 jonge hinde's  die van deze pruimen snoepten op ons terrein liepen. Nee, deze jonge reeën van een jaar oud stonden gelukkig aan de andere kant van onze omheining. Het is regelmatig voorgekomen dat er reeën gingen drinken terwijl wij op ons terras zaten. Dat is op een afstand van +/- 15 meter! We moeten ons dan wel een beetje rustig houden, maar ze kennen ons onderhand. De reeën houden ons goed in de gaten, maar durven toch water drinken. Geweldig!

Op een avond gingen de gasten van de Dio en de gasten van de Barack samen met hun kinderen - 5 in totaal - naar het bos om reeën te spotten. Wij zaten op ons terras en zeiden al lachend: dat wordt niet wat. Er zijn teveel kinderen bij en ze zijn te jong om echt stil te kunnen zijn.

De gasten kwamen terug via ons pad toen het al bijna donker was. Ze hadden zo te zien veel plezier en kwamen ons vertellen hoe het gegaan was. De beide ouderparen hadden al snel door dat ze geen ree zouden zien, maar ze hadden wel een leuke wandeling gemaakt. Toen ze terug kwamen en ons pad vanaf de weg opliepen stond er een grote reebok midden op het pad...! Daarom moesten ze zo lachen omdat ze het bos in gingen om reeën te spotten, terwijl er een prachtige ree gewoon op ons pad stond toen ze terug kwamen. Ze hadden dit dier op hun gemak vanaf hun terras kunnen bekijken... Prachtig toch?

          

2 jonge reeën die regelmatig langs kwamen.          Reebok die snoept van de pruimen halverwege ons pad.

 

Hop.

Er staat een oud wijnvat vlak bij de Dio. De hop broedt het liefst in oude wijnvaten en in de hoop dat er ook een hop bij ons zou gaan broeden, hadden we de stop uit het wijnvat gehaald. Het duurde niet lang voor we een hop rond de ton zagen lopen. En ja hoor, hij ging in de ton... uit de ton.. in de ton, bleef rondlopen en kijken of alles naar wens was. Af en toe ging zijn kuif omhoog van pure opwinding. Gelukkig kon hij het wijnvat goedkeuren en in no-time was de vogel aan het broeden! Vooral in de ochtend als het nog rustig was en in de vroege avond was het mannetje druk in de weer om voedsel naar zijn vrouwtje brengen die aan het broeden was. Na ongeveer 2 weken zagen we ook het vrouwtje heen en weer vliegen met voedsel. Dus er waren jonge hopjes!

Halverwege juni was er geen activiteit meer te zien rond het wijnvat. Ik maakte een foto door de opening van het vat, en zag dat er één jong gestorven was. De overblijfselen lagen op de bodem van de ton. De hop maakt geen nest en ruimt ook niets op. Hij wordt hier ook wel 'stinkvogel' genoemd omdat het vrouwtje met een klier een vieze geur afgeeft bij het nest om indringers te weren. Wij waren blij dat de jongen op tijd uitgevlogen waren omdat over een paar dagen er gasten zouden komen. Omdat de hop erg schuw is, zou het lastiger worden om het nest ongewild niet te verstoren. Het was prima gegaan en we hoopten dat de hop het volgende jaar weer zou komen.

Eén van de oudervogels voor het oude wijvat waar zijn nestje in zit.

Tot onze verbazing was een paar dagen later de hop weer druk in de weer bij het wijnvat. O o... wat nu te doen? Het vrouwtje had alweer eitjes gelegd... nou ja, laat het maar gaan. We zullen wel zien wel hoe het afloopt. De gasten waren inmiddels gearriveerd en inderdaad werd het wat moeilijker omdat er veel meer onrust op het terrein kwam. De mevrouw van de Dio kwam de volgende ochtend opgewonden naar me toe en zei: weet je wel dat er een vogelnest in de bloembak voor het keukenraam zit? Ik moest lachen en liep met haar mee. Ik legde haar uit dat het een nest van de kwikstaart was die daar zijn tweede nestje tussen de geraniums gemaakt had. De kwikstaart is gelukkig niet schuw dus dit nest zou niet verstoord worden mits de gasten er een beetje rekening mee hielden. Als ze in de keuken stond voor het aanrecht, zou ze precies kunnen zien hoe de kwikstaart zijn jongen zou voeren. Mits ze heel stil zou staan... en dat lukte. Deze gasten hadden een perfect uitzicht op het nest van de kwikstaart. Een paar dagen daarvoor toen ik de bloemen water wilde geven, zag ik dat de kwikstaart op zijn nestje zat. Ik stond een meter van hem af en zei: hé, ga eens even opzij, ik moet de bloemetjes water geven. De kwikstaart keek me strak aan met zijn kraaloogjes en bleef rustig zitten. Nog maar een keer dan: ga eens even wat eten zoeken of zo, ik moet water geven. Na een paar seconden zei ik: oké, jij hebt gewonnen. Ik kom straks wel terug. Ondanks dat er nu continue gasten op ons terrein verbleven, heeft de hop gelukkig toch zijn kuikentjes groot gekregen. Het mooiste was wel dat we buiten waren toen er een paar kuikens uit het vat kwamen en uitvlogen. Eerst zaten ze om de beurt een paar dagen met hun kopje buiten het vat om alvast een beetje die grote wijde wereld te verkennen. Zó mooi...!

Bij dit nestje zijn alle eitjes uitgekomen en alle jonge hopjes uitgevlogen. De oudervogels zaten in de bomen in het bos, en je kon hun aanmoedigende roepen horen: hoep, hoep, hoep.... hoep, hoep, hoep... kom dan.... kom dan... Het duurde een paar dagen voordat alle hopjes uit het nest waren gekomen. Ze vlogen regelrecht naar de oudervogels toe. Geweldig! Bij het laatste jonge hopje kwamen er net gasten aan rijden, maar we hadden alleen maar oog voor het jonge vogeltje wat voor de eerste keer van zijn leven door het luchtruim de wijde wereld in vloog. Wat een mooie vogels zijn het, we hebben genoten!

          

Laatste jong hopje in de ton.                 Hij verkent alvast de grote buitenwereld....

 

Spechten en Harry.

Elk jaar komen er meer walnoten aan de boom in het gras bij de Barack. En dat weten de spechten en Harry de eekhoorn ook...  Nog voordat de walnoten uit de boom vallen, heeft Harry er de helft al van de takken afgedraaid en op de grond laten vallen. De andere helft is leeg gepikt door de spechten zodat er alleen nog doppen aan de takken hangen. Tot nu toe blijft er dus geen walnoot over. Gelukkig nemen Tunde en Csabi wel een paar zakken met walnoten voor ons mee van hun enorm grote walnotenboom. Ik wil ze graag omdat ik in de winter een mand met walnoten voor de spechten en voor Harry buiten neer zet. Het grappige is dat ik in het voorjaar overal de verstopte walnoten van Harry terug vind. Tussen de bloemen, onder de bomen, in het gras. Hij weet niet eens meer waar hij die dingen verstopt heeft. De spechten vinden ze ook en ik zie ze dan ook regelmatig ergens met een noot bezig om open te hakken.

       

Harry bij de mand met walnoten.                              De grote bonte specht... een vaste bezoeker op Király-Tér.

 

Deze zomer hebben we ook heel regelmatig de groene specht bij ons in het gras gezien. Deze specht is dol op mieren. Het is een erg mooie vogel en ook erg schuw. Ik vermoed dat hij zijn nest in het bos voor ons terrein had, omdat we hem daar ook vaak in de buurt hebben gezien. 's Ochtends konden we hem vanuit de kamer regelmatig met zijn snavel in de grond zien spitten op zoek naar mieren. Maar zodra we door de kamer liepen, vloog hij weg. Het is me dan ook niet gelukt om een foto te maken. Misschien krijg ik volgend jaar een betere kans.

Al met al was het een fijne zomer, met gezellige gasten en veel dieren om ons heen. Ook deze zomer hebben erg genoten van ons plekje aan de rand van de poesta!

De kinderen van onze gasten in beide huizen konden prima met elkaar overweg!

Elke avond even chillen op de trampoline!