Einde zomerseizoen.


September.
Het zomerseizoen is weer afgelopen. Het is alweer eind september. Nog even een tijdje rustig voordat de blaadjes weer van de bomen vallen. Dat begint eigenlijk al een beetje. We kunnen rustig zeggen dat we een warme zomer hebben gehad. Een hele periode van rond de 35 graden, afgewisseld met af en toe een week van rond de 20 graden. Even op adem komen en daarna weer temperaturen van dik boven de 30 graden. De gasten hadden niets te klagen over het weer.
Het internet is eindelijk weer normaal. Tijdens de verblijven van de gasten waren er natuurlijk veel mensen die met hun slimme telefoontjes ook op internet zaten. Onze internet bundel vloog er door heen. Ik had al meer GB's bijgekocht, maar dat bleek lang niet voldoende te zijn. Resultaat? Dat ikzelf alleen 's nachts mijn mail kon bekijken en allerlei dingen kon regelen via internet. Overdag had ik niet voldoende power om te kunnen internetten. Maar dat probleem is nu opgelost. Ik denk dat het een tijdelijk probleem is van een paar jaar. Uiteindelijk zal ook in Hongarije elk jaar het internet verbeteren. Althans... dat hoop ik wel!
 
Wasmachine. 
Dit jaar had ik een paar keer dat beide huizen tegelijk wisselden van gasten. Dan moet ik aanpoten, omdat ik voor twee uur in de middag moet zorgen dat de boel in beide huizen weer op orde is. Als ze het huis netjes en schoon achterlaten, is dat geen probleem. Dan is het in onze badkamer één grote puinhoop door de berg was die daar gedumpt wordt. Meestal ben ik dan een dag of 3 aan de was en strijk. De laatste keer ging het wat anders. Mijn wasmachine deed het niet goed. Hij ging niet centrifugeren en dat is op zijn zachts gezegd knap lastig. Maar ja een oud beestje, wel een goed merk maar toch. We zaten al te bedenken welk merk wasmachine we het beste konden aanschaffen als dit oudje het op zou geven. 's Avonds in bed vroeg ik me af hoelang het geleden was dat ik het filter schoongemaakt had. Oeps... nog nooit! De volgende dag met behulp van een tang heb ik het filter eruit gekregen. Ja hoor... helemaal vol met troep! Er kon gewoon geen water meer langs. Nadat ik het filter goed schoongemaakt en terug gezet had, kon de machine zonder enig probleem het water weer wegpompen én ging hij probleemloos centrifugeren. De wasmachine was helemaal nog niet 'overleden'. Ppfff, maar gauw verder met de was, nog 8 wasjes van de 13 te gaan  grin
 
Openbaar vervoer. 
De gasten waren vertrokken en nu kwam er visite, de een ging bijna weg en de ander stond voor de deur. Gezellig om iedereen weer te zien en te spreken. Als vrienden of bekenden met het vliegtuig komen, dan haal ik ze op met de trein. In het begin haalden we de mensen op met de auto. Het is ongeveer 60/70 km naar de luchthaven. Maar op een dag moesten we 2x naar Boedapest om mensen weg te brengen en anderen op te halen. We zaten de halve dag in de auto en ja, het kost meer dan een treinkaartje. Daarom haal ik ze nu met de trein op. Het is makkelijk en goedkoop reizen en we kunnen gezellig en ontspannen bijpraten. Een treinkaartje naar het vliegveld kost nog geen 2,50 maar wij kunnen nog goedkoper reizen. Iedereen van 65 jaar of ouder mag gratis met het openbaar vervoer, dus ook vakantiegangers van 65+. Aangezien we beiden dit jaar deze respectabele leeftijd hebben bereikt, kunnen we zo in bus, trein en metro stappen. Niks kaartje kopen. Wel zorgen dat je je paspoort bij je hebt anders gaat het feest niet door. Ik vind dit wel een prettige regeling van Hongarije. Het zou helemaal mooi zijn als we ook gratis zouden mogen vliegen, maar dat zal wel niet door gaan.
 
Wildlife.
We zijn heerlijk uit eten geweest met een paar vrienden en rijden terug naar huis. We rijden rustig omdat het donker is en dan houden we rekening met het wild. En ja hoor in een bocht zagen we een bambi. De moeder wilde net oversteken, haar jong stond nog in de berm. Meteen sprong ze terug het bos in en haar jong volgde rustig. Goed gedaan moedertje, je hebt je jong een goed voorbeeld gegeven hoe hij/zij in de toekomst moet reageren als er een auto aan komt! Heel even kwam het bij me op dat ze misschien wel expres zolang had gewacht voor ze terug het bos in ging. Om haar jong te laten zien wat een auto is? Het is altijd weer een prachtig gezicht als je een ree - of meerdere - in het licht van de auto ziet. Je kunt duidelijk hun donkere ogen en glanzende neus zien. Ook hun vacht die doorgaans lichter is dan de Nederlandse reeën is goed zichtbaar. Nu het niet meer zo warm is, komt Harry de eekhoorn ook weer om walnoten te halen. De walnoten in onze walnotenboom krijgen geen kans om naar beneden te vallen. Ze zijn allemaal aan de boom al opgegeten door de spechten. Jan en Albert wisten me te vertellen dat we ook een groene specht in de buurt hadden en putters en groenlingen. Ze weten veel van vogels. Ik hoop dat ze een keer in mei of juni komen als onze tuin druk bezocht wordt door allerlei soorten vogels. Dan krijgen we gratis vogel-les, nooit te oud om te leren. Zelf hebben we een kleine bonte specht gezien in het boompje voor het keukenraam. Zo mooi... de grootte van een mus, maar verder alle eigenschappen van een specht! Heel bijzonder om te zien.
 
  

Nog even grasmaaien. 21/09 nog 30 graden!          Klus geklaard, het ligt er weer strak bij.