Dorpen & steden

Csemö

Het dorp Csemö is ontstaan in 1952 en is een dorp van de Kleine Laaglanden met ruim 4400 inwoners, gelegen in de provincie Pest. Het heeft een groot buitengebied van 8000 hectare waar veel Hongaarse tanya's (boerderijtjes) verspreid in de bossen zijn gelegen. Meer dan 60% van de inwoners wonen in dit prachtige buitengebied wat voor 54 % uit bos bestaat. Het geografische middelpunt van Hongarije ligt op 15 km van Csemö in Pusztavacs, en is gemarkeerd met een fraai monument.

Csemö staat bekend als bloemendorp en werd in 1997 bekroond als meest fleurige dorp van Hongarije. In 1998 kreeg Csemö de derde plaats van meest bloemrijke dorp van West-Europa. Sindsdien is er elk jaar op de eerste zaterdag in juli bloemenfeestdag en dat wordt uitbundig gevierd. De eerste zaterdag in mei is de traditionele bloemenmarkt in het centrum. Kunstenaar Ferenc Orisek heeft het dorp opgesierd met prachtige houtsnijwerken. Op het dorpsplein met zijn mooie waterbron is een indrukwekkend beeld van deze kunstenaar te zien.

Csemö heeft een eigen gemeentehuis, bibliotheek, supermarkt, verschillende kleine winkeltjes voor de dagelijkse boodschappen, restaurant, café's, huisartsenpost, apotheek, postkantoor en goede busverbindingen met Cegléd, Nagykörös en Lajosmisze. Tussen Csemö en Lajosmisze - waar de snelweg M5 ligt - ligt de poesta waar je kunt genieten van de natuur en de stilte.

Cegléd

Cegléd ligt op 10 km afstand. Deze agrarische provinciestad met haar terrassen is op zichzelf een oponthoud waard. Van de lente tot de herfst versieren talrijke bloemenperken de parken en pleinen. Een stadswandeling voert u langs monumentale kerken, standbeelden, oude en nieuwe gebouwen en door de parken met de door lokale kunstenaars ontworpen sierfonteinen. Cegléd is een drummuseum rijk. Cegléd heeft 14 thermale bronnen. Het onlangs geopende thermale kuuroord en ontspanningscentrum Ceglédi Termálfürdö oefent een aantrekkingskracht uit op Hongaarse en buitenlandse toeristen.

Meer over termaalbaden in Cegléd

Kecskemét

U mag vooral niet vergeten een bezoek te brengen aan de stad Kecskemét, de prachtige hoofdstad van de Kleine Laaglanden, tevens een van de mooiste steden van Hongarije. Barackpálinka, de lokale abrikozenbrandewijn en de bonte keramiekgevels van de Jugendstil-architectuur maakten de geboortestad van de musicus Zoltán Kodály wereldberoemd. Zij die geen belangstelling voor architectuur hebben,kunnen van het natuurschoon genieten in het arboretum (62 ha) of het vrijetijdspark. Het nationale park Kiskunság ligt niet ver van Kecskemét.

Bugac Puszta

Vanuit Kecskemét vertrekt een smalspoorbaan naar Bugac Puszta, dat deel uitmaakt van Kiskunság. U leert er de traditionele Hongaarse levenswijze kennen in het plaatselijke museum. Bugac Puszta kunt u te voet of per paard en wagen verkennen. De legende verhaalt dat hier 7 Magyaarse stamleiders een verbond sloten dat gezien wordt als de eerste stap naar de vorming van het land Hongarije. In een compleet dorp uit 1900 worden verschillende ambachten tentoongesteld. De producten zijn te koop. Natuurlijk ontbreekt ook hier de paardenshow niet, waarin ruiters hun vaardigheiden met pijl en boog laten zien. Aan de eerder genoemde pálinka (jenever) is een museum gewijd. U vindt het Pálinka Muzeum in Izsák, niet ver van Kecskemét. Meer dan duizend museumstukken geven een beeld van de traditie van het ambachtelijk vervaardigen van spiritualiën in Hongarije. Het museum huisvest behalve een branderij uit 1922 een proeflokaal met tuinterras.

Boedapest 

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. De stad is gelegen aan weerszijden van de Donau (Hongaars: Duna) en telt ongeveer 2 miljoen inwoners en is daarmee ook de grootste stad van Hongarije. Verder is de stad de 7e stad qua bevolking in de Europese Unie. De stad werd in 1873 gevormd door het samenvoegen van Boeda en Óbuda op de westelijke oever van de Donau met Pest op de oostelijke oever. Vóór 1873 noemde men de steden gezamenlijk Pest-Boeda.De stad herbergt bijna 20% van alle inwoners van Hongarije en speelt in het land een dominante rol op bijna alle gebieden (bestuur, handel, industrie, verkeer, cultuur). Het is daarnaast het belangrijkste verkeersknooppunt en (in toenemende mate) het culturele hart van Centraal Europa. De luchthaven Ferenc Liszt vervult een belangrijke rol in de positie van Boedapest in Midden-Europa.

Nagykörös

Nagykörös is een kleine stad waar alles voorhanden is. In het centrum is een pizzeria 'Livello' waar je heerlijk op het terras kunt relaxen en genieten van een drankje en een hapje. Het restaurant heeft naast pizza's ook veel andere heerlijke gerechten. Budai Kapu is ook een restaurant waar je goed kunt eten voor een schappelijke prijs.

Markten

Elke dinsdag en vrijdagmorgen is er markt bij de blauwe watertoren. Richting Kecskemét dan zie je het aan de linkerkant. Elke eerste zondag van de maand is er een grote markt - richting Kocsér - die een bezoek meer dan waard is! Deze markten zijn tot 12 uur.