Zomer!


Heerlijke zomer!
Het is volop zomer en dan is de natuur overweldigend mooi. Stukken bos die 2 jaar geleden zijn gekapt en waar ze opnieuw boompjes hebben geplant, worden alweer echt jong bos. Overal bloemen bloeien uitbundig, velden vol met zonnebloemen en het koren wordt geoogst. Her en der zie je stukken land waar de balen met stro of hooi al klaar liggen om opgehaald te worden. Het restaurantje in Csemö (7vezér) doet goede zaken door al die nederlandse gasten die dit jaar hier hun vakantie doorbrengen en graag niet al te ver goed - en vooral goedkoop - willen eten. Alleen niet zo slim dat ze - nog steeds - op maandag gesloten zijn. Voor ons onbegrijpelijk omdat ze in deze weken goed geld kunnen verdienen! Dan moet je erbij zijn en de vrije dagen maar even vergeten. Maar goed, hongaren denken daar duidelijk anders over. Als wij visite uit Nederland hebben, zijn we daar ook regelmatig te vinden. Meestal zijn alle tafels bezet door... jawel... Nederlanders. De afgelopen weken hebben we doorlopend bezoek gehad. De ene ging en de andere kwam. Gezellig om vrienden weer te spreken, samen wat dingen doen of gewoon lekker op het terras met een glaasje wat bijkletsen. De vakantiegasten zijn inmiddels ook gearriveerd en de eersten zijn inmiddels alweer vertrokken. 
 

  


Internet.
Al die mensen die een tijd bij ons zijn, zijn ook bezig met hun social media en andere internet bezigheden. Daarvoor gebruiken ze natuurlijk ons wifisysteem en daar kwam ik dus achter... We hebben per maand een bundel van 16 gb. Dat blijkt dus niet voldoende te zijn, want vrijdag laat in de middag kwam ik erachter dat het internet wel heel erg traag was geworden, zeg maar rustig dat het 'op' was. Het hele weekend was het sukkelen en kon ik niks beginnen. Maar onze gasten dus ook niet grin Je kunt het internet natuurlijk niet meer wegdenken, iedereen maakt elke dag gebruik van het internet. In Nederland gaat dat via de kabel en merk je er niks van. Het werkt gewoon en je hebt niks te maken met een bundel. Hier dus wel, en op is op. Maandag heb ik gebeld met de provider en ik kon gigabites bijkopen. Ik moet nu even uitvogelen hoeveel ik in een maand nodig heb als beide huizen bezet zijn. Voorlopig gaat het  weer goed en kan ik onze bankzaken regelen en de post weer openen. Het heeft er ook veel mee te maken of er veel pubers bij zijn omdat die meestal veel actiever op het internet zijn. Het is nu afwachten of 21 gb per maand voldoende is, anders moet ik meer bijkopen. We zullen het zien...
 
De bak met water die we net buiten de omheining hebben neergezet, heeft resultaat opgeleverd. Op een avond, toen het al bijna donker was, kwamen er 2 reeën aanlopen door het bos. De kleinste van de 2 keek schichtig om zich heen en ging stapje voor stapje naar de bak met water. De grootste bleef meer op afstand. Roelof en de 2 mensen die bij hem zaten hielden meteen op met praten en keken toe hoe de kleinste ree ging drinken. Daarna liepen de reeën samen het bos weer in. Ik heb ze gemist omdat ik op dat moment net in huis was. Roelof kon me niet waarschuwen omdat ze er dan beslist vandoor waren gegaan. Nu de reeën weten waar vers water te vinden is, verwacht ik zeker vaker!
 
De volgende avond zaten we na het eten samen nog op het terras wat te praten en te kijken hoe het langzaam donkerder werd. Het is heerlijk om zo 's avonds nog lekker buiten te kunnen zitten en te zien hoe het nachtleven begint. Honderden nachtvlinders die om de lampen vliegen, vleermuizen die door de lucht schieten om insecten te vangen. Af en toe een hond die in de verte blaft. Het was bijna donker toen Roelof me opeens aanstootte. Hij wees en fluisterde: 'Reintje... daar'. Ik zag de vos meteen... hij liep in draf over het gras en kwam onze richting uit. Voor de kleine schuur langs en daarna richting de omheining, recht op de bak met water af. Tja, daar kon hij nu niet bij omdat er aan deze kant gaas voor zat. Hij draaide zich om, om weer richting de poort te gaan. Even later kwam hij weer terug en wéér liep hij naar de bak met water. Hij had blijkbaar dorst. Ja Rein, je bent toch zo slim? Ga dan even omlopen joh, dan kun je er moeiteloos bij. Of hij mijn gedachten kon lezen, liep hij door naar de hoek van de omheining naast ons huis. Ik probeerde nog om hem te volgen, maar in het donker kon ik hem niet meer ontdekken. Ik vermoed dat hij een plekje heeft gevonden waar hij door of onderdoor de omheining kan komen. Reintje kan bij ons niet zoveel kwaad aanrichten. Regelmatig zie ik dat hij kleine gaatjes aan het graven is, maar als dat alles is... geen probleem! Wij vinden het wel leuk dat hij regelmatig ons komt bezoeken. Jammer dat onze gasten allemaal in huis waren... die hebben dit leuke gebeuren gemist!